Creus que els sistemes econòmics s'aniran transformant cap a models més basats en l'intercanvi sense diners?

dimecres, 27 de febrer del 2013

Sergi Alonso: “En l’economia idíl·lica del futur, totes les persones cobrarem el mateix”

El secretari més actiu del Banc del temps de Gràcia i president de l’Associació pel desenvolupament dels Bancs del Temps parla del potencial dels intercanvis


Sergi Alonso es declara un apassionat d’aquest servei d’intercanvi veïnal des que el va conèixer fa tres anys a partir d’un documental. Tant és així que ha decidit convertir-lo en la seva ocupació principal i hi dedica un 80% de la seva jornada laboral. 
Vídeo elaborat per l'equip de Questiodetemps.


ENTREVISTA.- Bon dia,  Sergi. Com definiries què és el banc del temps per a aquells que no el coneguin?

Jo els diria que és un sistema d’intercanvi de serveis entre persones del barri que en comptes de pagar-nos amb diners ens paguem amb la nostra moneda, que és l’hora. La peculiaritat d’aquesta moneda és que els serveis de tothom valen el mateix.

Consideres que el banc del temps és una bona mesura anticrisi?
El banc del temps no és una bona mesura anticrisi. Dóna un estalvi però si vens amb aquesta idea costa aconseguir-lo perquè requereix temps d’inversió. És més interessant perquè cobreix una deficiència de la societat en crisi financera però també de valors i relacions. Quan fas servir euros, no et donen les gràcies, ho fan per diners. Aquesta comunitat ofereix una ajuda els uns als altres. Quan això deixa de funcionar, arriba la crisi.

Perquè, quines són els avantatges d’aquest sistema d’intercanvi?
La riquesa principal del banc del temps és la riquesa de la xarxa social que es crea, les persones amb les que et relaciones dins del banc i amb les que fas intercanvis. Perquè al final et sens més cobert i més segur envoltat de persones que et valoren i et coneixen, que no pas si tens un sou o un número d’hores al compte corrent.

I els inconvenients?
Que no es poden intercanviar béns perquè és molt difícil saber què valen en hores. Només es poden intercanviar serveis, és una limitació, però tot i així m’agradarà veure fins a on arribem en l’intercanvi de serveis amb l’hora de tothom al mateix valor, perquè si arribéssim molt lluny estaríem donant un missatge de què no cal posar preus diferents a les hores de la gent per aconseguir un sistema financer solvent on tothom col·labora amb tothom.

Seria possible un futur sense diners?
Crec que no, perquè quan fas intercanvis entre persones conegudes, per exemple en el nucli familiar, ho fas sense diners, però quan ja te’n vas a l’àmbit de persones desconegudes necessites tenir confiança. El banc del temps et garanteix aquesta confiança perquè controla que els seus membres compleixin unes certes normes de donar als altres.

Diries que és un complement del món laboral?
I tant! És una eina complementària al món del treball perquè és limitada, només pots intercanviar uns serveis que també són limitats perquè no tenim tots els perfils professionals a tots els bancs del temps. Però si pots tenir el 10% de l’economia en els bancs del temps, ja tens un estalvi molt important.

Què els respondries a aquells que creuen que l’intercanvi matarà el treball remunerat?
Els intercanvis pensats com a troc són limitats, però els intercanvis oferts pel banc del temps ja són remunerats perquè en el fons ja fem servir una moneda. Les monedes alternatives no poden substituir la moneda oficial, però poden crear una competència i imposar-se com una alternativa. No és ni bo ni dolent, el que cal és que la gent busqui lliurement la millor manera de fer intercanvis amb els altres, i nosaltres intentarem que triin el banc del temps.

A títol personal, diries que els bancs del temps t’han canviat la vida?
El banc del temps m’ha canviat la vida perquè ha sigut el descobriment d’una eina molt potent de canviar i millorar la manera com ens relacionem les persones. En un moment de la meva vida vaig pensar que podia seguir treballant per guanyar diners o dedicar-me a allò que realment tinc ganes d’aportar que és un canvi que faci que cada cop haguem de prostituir-nos menys i ens puguem dedicar a mirar quines mancances té la nostra societat i tractar d’ajudar a fer canvis positius, i el banc del temps pot ajudar a aconseguir-ho.



Mar Fayos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada