Creus que els sistemes econòmics s'aniran transformant cap a models més basats en l'intercanvi sense diners?

divendres, 1 de març del 2013

L’USA Today parla sobre els Bancs del Temps de Barcelona


El diari americà es refereix a la part més humana dels BdT a partir de testimonis i experiències particulars

“Durant el cop dur d’Espanya, l’intercanvi esconverteix en la manera de sortir endavant”. Així titula el diari de major tirada a Estats Units, USA Today. Els periodistes van dur a terme entrevistes a usuaris de Bancs del Temps de Barcelona però també altres persones implicades en l’intercanvi de serveis i la col·laboració social com ara membres de l’Associació Barcelona Actua. A més a més, també inclou cites de professionals en l’àmbit de l’economia, com per exemple Jordi Griera, president de l’Institut de Gerència i Valors Humans a Barcelona, Joana Conill, investigadora de cultures alternatives econòmiques a la Universitat Oberta de Catalunya i Julio Gisbert, autor del llibre i blog Viure sense una feina. Gisbert assegura que "és possible viure sense un treball, i això no significa viure sense treballar". El text no oblida fer referència a dades que mostren la magnitud de la crisi espanyola com l’atur, el dèficit públic i la taxa de creixement econòmic, amb la intenció de posar en context al lector i sense aprofundir en altres possibles indicadors.

La ressonància de la crisi espanyola i els diversos temes relacionats són un tema de debat en els mitjans de comunicació internacional. Des de  la premsa estadounidenca presenten la iniciativa dels Bancs del Temps com un remei per a totes aquelles persones que es troben a l’atur i una via de buscar solucions a l’escassetat de recursos. Per una banda el Wall Street Journal, diari financer i de línia conservadora que es publica a Nova York, va publicar un article titulat “Pels aturats espanyols, el temps equival als diners”. En canvi, el Washington Post, el diari més gran i antic de Washington famós pels seus reportatges financers, aposta per titular la seva peça “A Espanya, la crisi econòmica dónapas a l’expansió d’una alternativa paral·lela, una economia sense euro”.
A Argentina, també dos diaris han dedicat un espai a la proposta dels BdT. En el cas de La Nacion es tracta d’una traducció del text del Wall Street Journal una mica més extens.  L’altra publicació argentina, Clarín, va tractar el tema de manera més àmplia sota el titular “Els Bancs del Temps creixen a l’Espanyade l’atur” i amb un vídeo on Alberto de Armas, coordinador del Banc del Temps de Tenerife, explica el funcionament d’aquestes entitats. A més a més, una revista alemanya, anomenada Planetopia, va rodar un reportatge dels BdT de Barcelona.

A àmbit estatal, la temàtica s’exposa de manera més pròxima i acostuma a anar acompanyada d’una entrevista amb implicats directament, la persona més habitual és la Josefina Altés, coordinadora de l’AssociacióSalut i Família. A la premsa escrita tan El País com el diari Ara van ocupar les seves pàgines amb un parell de reportatges que expliquen a profunditat el seu funcionament i les avantatges del projecte. El Blog Condal sobre l’actualitat de la ciutat de Barcelona també va escriure al respecte a una entrada anomenada “Time Banking /Bancs del Temps: Compartim?”. Els altres formats audiovisuals tampoc han oblidat fer ressò d’aquest nou model de voluntariat. Des de la Televisió de Barcelona, també anomenada Btv, es va emetre un reportatge dedicat a l’obertura del nou Banc del Tempsal barri de la Sagrera. Per acabar, Catalunya Ràdio i La Cadena Ser van destinar uns minuts a donar-los suport i apostar a l’ajuda entre el veïnat. 

Amalia Alonso

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada