Creus que els sistemes econòmics s'aniran transformant cap a models més basats en l'intercanvi sense diners?

dimarts, 5 de març del 2013

Josefina Altés: “És commovedor veure com a partir de les arrels que vam plantar fa 15 anys creixen branques i fulles”


La coordinadora de l’Associació Salut i Família parla sobre la xarxa que agrupa a 14 dels 16 Bancs del Temps de Barcelona

ENTREVISTA.- Josefina Altés, coordinadora de projectes de l’Associació Salut i Família i entre ells, la Xarxa estatal dels Bancs delTemps. En concret, ens centrarem en el funcionament dins de Barcelona, que s’està ampliant amb la intenció d’habilitar un BdT a cada barri de la ciutat. A més a més, s’està treballant en la creació d’una imatge única i en el fet de que totes les entitats membres de la Xarxa utilitzin el mateix programa informàtic per gestionar la seva activitat.

Vídeo per l'equip de Qüestiódetemps

-Josefina, vostè ha format part d’aquest moviment gairebé des del seu inici, com descriuria el procés d’adaptació i creixement dels Bancs del Temps fins a l’actualitat?

Es tracta d’una transformació que ens porta d’un model de Banc del Temps on pràcticament només hi havia intercanvis entre persones, de tu a tu, i molt de tipus domèstic, a un tipus d’intercanvis, també individuals, però també de tipus grupals, intercanvis entre altres Bancs del Temps. Fins i tot, hem anat molt més enllà, perquè aquest model barceloní Saluti Família l’ha transportat arreu del territori espanyol, hem signat acords de col·laboració entre la Xarxa italiana i la portuguesa i, per tant, també aquests intercanvis a vegades van més enllà de les fronteres del propi barri, a on estava instal·lat inicialment. Ara ja no en té de fronteres.

-Per què creus que estan creixent tant els Bancs del Temps?
És molt important el canvi social que hi ha hagut en aquests últims anys. Aquesta innovació que ha tingut la societat en quant a maneres de fer, ens hem hagut d’acostumar a aquestes noves economies que funcionen dins del nostre dia a dia. En l’actualitat donem valor a coses o temes que fins ara, dins del sistema capitalista, no se’ls donava, ja que no es podien mesurar amb diners. Si fa un temps hagués explicat que aquesta peça de roba me l’havia comprat a un mercat d’intercanvi m’haguessin mirat d’una manera estranya.


-Continuant amb això que dius sobre les noves economies que estan sorgint, com pot interferir el model dels Bancs del Temps a l’economia futura?
La pretensió dels Bancs del Temps no és substituir absolutament res, vull dir, no és que pretengui dir: si això tira endavant, s’acabaran els diners. Però sí que és veritat que si cada vegada vas aconseguint més coses a través d’intercanvis, la teva economia s’en ressentirà en positiu. No hauràs de pagar per tot, moltes coses les podràs aconseguir de franc. Però ja dic, sempre sense arribar a l’extrem de pensar que els Bancs del Temps poden acabar amb l’economia tal i com està establerta.

-De la mateixa manera que els Bancs del Temps són tant propers a l’economia, també es relacionen amb la política?
Els polítics no han estat mai un problema pels Bancs del Temps. És evident, que sempre has trobat polítics més propers a donar suport a la seva posada en marxa, però això no vol dir que siguin d’un color o d’un partit determinat. És a dir, jo sempre dic que hem de buscar aquelles persones dins de la política que són sensibles a tots aquests projectes que milloren la societat, la convivència entre els ciutadans, que reforça aquesta ajuda mútua, que és el que fa persones al capdavall, no?

-Com va sorgir la Xarxa de Bancs del Temps de l’Associació Salut i Família?
És el que fa que el projecte tingui la força que té. És evident que quan tens tres, quatre, cinc Bancs del Temps, el pas següent és fer Xarxa. I si a més a més, has transportat aquest model a fora de Barcelona, a Sant Cugat, a Cerdanyola, a tants llocs, la necessitat següent és: haig de construir una Xarxa, i que no sigui cadascun d’ells una peça que va sola.

-Quina és la funció que compleix?
Relacionar a tots aquests Bancs del Temps entre ells perquè també puguin fer coses junts. Per exemple, no tindria sentit que nosaltres organitzéssim unes jornades dels Bancs del Temps només destinada a un BdT de Barcelona. Per tant obrim les portes a tota Espanya i portem experiències de la Xarxa, de manera que els que són a la Xarxa puguin aprendre dels altres, i els altres s’adonin de com pot millorar el funcionament dels Bancs del Temps.

-Per què hi ha Bancs del Temps de Barcelona que no formen part de la Xarxa de l’Associació Salut i Família?
Primer de tot cal deixar clar que no és obligatori. El que sí és cert és que ser membre et permet accedir a un material ja prepara’t, a unes bases d’informació i paperassa com les normatives o fitxes d’inscripció, a més a més de tota la publicitat i el ressò que se’n fa. Tot i així, hi ha Bancs del Temps que han sorgit de moviments més alternatius a partir del 15-M que no estan d’acord amb alguns aspectes de la manera de gestionar els Bancs del Temps tal i com nosaltres la proposem. En concret, no accepten la relació que mantenim amb l’Ajuntament i en general, amb les institucions oficials.

-Sobre l’Ajuntament de Barcelona col·labora de manera...
Ni nosaltres des de l’Associació ni l’Ajuntament ens acostumem a posar en el funcionament dels Bancs del Temps, la gent que forma part d’aquesta iniciativa ho fa amb tota la bona voluntat que té, i per tant, ja veiem que l’equip funciona correctament. La relació que mantenim amb l’Ajuntament, evidentment, és per temes de finançament, però sobretot per a que ens donin suport. Quan algú s’interessa pels Bancs del Temps el més normal és que acudeixi a l’Ajuntament i allà immediatament ens passen el contacte.

-Per acabar, com veus la presència dels Bancs del Temps al futur?
El projecte dels Bancs del Temps és una eina que afavoreix l’intercanvi, la coresponsabilitat i ens atorga una condició d’igualtat molt important. Per aquests mateixos valors, aquestes entitats mai quedaran fora de les nostres vides.


Amalia Alonso

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada