Creus que els sistemes econòmics s'aniran transformant cap a models més basats en l'intercanvi sense diners?

dilluns, 28 de gener del 2013

El Banc de Temps de la Sagrada Família celebra el seu primer aniversari


Més de 80 assistents han pogut gaudir d’una caminada pel barri, tallers i un dinar popular preparat pels usuaris

Un dels tallers oferts durant l'acte de celebració del primer aniversari d'aquest banc del temps, celebrat el 27 de gener.
L’Espai 210, seu del BdT, acull la jornada que s’organitza en 5 espais 
interiors i un d’exterior on s’ofereix un Taller de Salsa
Imatge elaborada per l'equip de Questiodetemps

La festa serveix d’excusa per fer difusió del projecte i permet als residents del barri reunir-se i conèixer-se entre ells, cosa que facilita la confiança per l’intercanvi de serveis. Des de les 11.30 del matí els usuaris han organitzant una gran varietat de tallers que mostren la diversitat de bescanvis que es poden trobar al Banc del Temps; des d’automaquillatge i perruqueria, confecció de disfresses i collarets de paper, jocs de taula, remeis naturals, teràpies manuals o relaxació i teatre. També hi han participat els Castellers de la Sagrada Família amb una petita demostració.

El Banc del Temps de Sagrada Família va néixer el 25 de Novembre de 2011 gràcies a la iniciativa de l’Associació de veïns i la coordinadora d’Entitats quan van percebre que s’havia perdut el sentiment de pertinença al barri. D’aquesta manera, van crear un Pla comunitari,
independent de l’Ajuntament i a càrrec de Yolanda Soriano, pedagoga, i Miquel Ortiz, estudiant en pràctiques. Juntament amb Salut i Família, entitat que dóna suport als Bancs del Temps de Barcelona, es van oferir diverses xerrades a Centres Cívics, Biblioteques i Caps de salut per trobar els gestors pel nou projecte. Per engegar-lo, encara es compta amb el suport de subvencions de l’Ajuntament i la Generalitat i també de finançament privat. Un acord de durada limitada fins que el BdT pugui ser autònom. 

El Banc del Temps és un servei cooperativista i sense jerarquies que està en auge en aquests moments de crisi econòmica. Durant l’any 2012 aquestes entitats han multiplicat la seva presència arreu d’Espanya i també el nombre d’usuaris que en formen part. La meitat dels organitzadors dels tallers i també els assistents són nouvinguts que troben en aquests projectes una manera d’integrar-se a la societat catalana i una fórmula d’estalvi. Mentre participen a l’activitat de massatges, alguns assistents somnien en 'un món utòpic sense diners, un retorn a l’origen de les societats'; la filosofia dels Bancs del Temps.


Marta Curull Sentís

1 comentari: